Uložili 20 miliona maraka u tvornicu hrane za životinje

Bez autora
May 12 2014

Kompanija "Bosnet" na području općine Hadžići otvorila je fabriku hrane za kućne ljubimce i neke domaće životinje. Radi se o monumentalnom zdanju gdje je dnevno moguće proizvesti skoro 100 tona hrane za pse, mačke, ribe, ali i rasne konje. Samir Lagarija, direktor "Bosneta", u razgovoru za "Dnevni avaz" ističe da se na ovu vrstu proizvodnje odlučio nakon dužeg razmišljanja. Ustanovio sam da se ova grana industrije najbrže razvija u svijetu. Uz švicarsku tehnologiju i norveško znanje, otvoren je pogon koji će zasigurno u budućnosti biti jedan od bh. brendova. Uloženo je nešto više od 20 miliona KM, trenutno je zaposleno 35 ljudi, a planiramo taj broj povećati na barem stotinu, kaže Lagarija.

Uložili 20 miliona maraka u tvornicu hrane za životinjeKompanija "Bosnet" na području općine Hadžići otvorila je fabriku hrane za kućne ljubimce i neke domaće životinje. Radi se o monumentalnom zdanju gdje je dnevno moguće proizvesti skoro 100 tona hrane za pse, mačke, ribe, ali i rasne konje.

Svjesna odluka

Samir Lagarija, direktor "Bosneta", u razgovoru za "Dnevni avaz" ističe da se na ovu vrstu proizvodnje odlučio nakon dužeg razmišljanja.

- Ustanovio sam da se ova grana industrije najbrže razvija u svijetu. Uz švicarsku tehnologiju i norveško znanje, otvoren je pogon koji će zasigurno u budućnosti biti jedan od bh. brendova. Uloženo je nešto više od 20 miliona KM, trenutno je zaposleno 35 ljudi, a planiramo taj broj povećati na barem stotinu - kaže Lagarija.

U asortimanu su im različite vrste hrane za pse, uključujući i one za starije životinje, ali i za pse koji su izloženi fizičkom naporu. Iako je firma u nekoj vrsti "zagrijavanja", već je, prema riječima Lagarije, pobijedila na nizu tendera.

- Dobili smo nekoliko tendera u državnim institucijama, od Granične policije do Federalne civilne zaštite. Zamajac bilježimo i u proizvodnji hrane za ribe. Ljudi su prepoznali kvalitet koji dajemo i sve više imamo zahtjeva za isporuku ove vrste hrane - navodi on.

Lagarija ističe i da je jedina bh. fabrika hrane za životinje zasigurno i najveća pojedinačna investicija u proizvodnji ove godine.

- Ovo je tek početak. Mi ćemo se dalje širiti jer sam uvjeren da ovakvi proizvodi imaju mjesta ne samo u BiH nego i svijetu. U ozbiljnim smo pregovorima i s više stranih kompanija. One su zainteresirane ne samo da kupuju našu robu već i da investiraju - kaže naš sagovornik.

Posebni programi

Dodaje i da je ponosan na to što njegova firma proizvodi posebnu hranu za rasne konje te za perzijske mačke.

- Ta vrsta kućnog ljubimca je zahtjevnija pa smo osigurali adekvatne proizvode za nju. Uz hranu imamo potpuno organski pijesak za mace. Taj ćemo proizvod zaštititi, jer ga, koliko znam, nema niko u Evropi - kaže Lagarija.

Posebno ističe da u njegovim proizvodima nema otpadaka, uključujući sušenu krv od životinja. Ta vrsta robe čest je sastojak hrane za životinje, a najviše se uzima tokom pokolja svinja.

Guši se domaća proizvodnja

Lagarija nije mogao izbjeći primjedbe na račun većine trgovačkih lanaca u BiH.

- Iako su obavezni plasirati domaće proizvode, oni to rade vrlo nemarno, pa i bahato. Ne samo da domaće proizvode opterete svakojakim nametima već ih i loše pozicioniraju. Tako se mogu ponašati i zato što znaju da ih niko neće kontrolirati niti kazniti. Samo jedan ili dva trgovačka lanca drže se odredbi zakona i favoriziraju domaće - ističe on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik